Bankuittreksels worden geboekt in een bank-dagboek. Daarom dient u per bankrekening waarvoor u bankuittreksels dient te boeken, een dagboek aanmaken. Voor elk financieel dagboek, zoals ook alle bank-dagboeken, moet er een centralisatierekening bestaan in uw eigen boekhoudplan.
Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan
Bankdagboeken
Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan
Via het menu Basisgegevens --> Boekhouding (of ) opent u het venster Boekhoudplan om deze rekeningen te voegen
- Gebruik de F7 om een nieuwe rekening toe te voegen.
Voor alle banken voorziet u een rekening (in subklasse 55) dat bestaat uit 6 cijfers waarvan de laatste 2 cijfers nullen zijn. In onderstaand voorbeeld is de (centralisatie)rekening voor “KBC” 550100. - Als Boekingsgedrag dient u hier “Financiële rekening” aan te stippen.
- Het kenmerk Balansgedrag moet ingesteld worden op “Actiefrekening”.
- Voor een correcte verwerking van de cijfers op de solvabiliteitsstaat dient u het keuzevak Afdruk op solvabiliteitsstaat in te stellen op:
- Derdenrekeningen: « 2.3.1 b) Derdenrekeningen » en « A 5 b. Totaal derdenrekeningen »
- Kantoorrekeningen: « 2.3.1 a) Kantoorrekeningen » en « A 5 a. Totaal kantoorrekeningen »
Bankdagboeken
Zodra u de centralisatierekening voor uw bankrekening heeft voorzien in uw eigen boekhoudplan, kunt u het bank-dagboek toevoegen.
Via het menu Basisgegevens --> Boekhouding opent u het venster Dagboeken (of ), en voegt u voor elk bank-dagboek een fiche toe
- Gebruik F7 om een dagboek toe te voegen .
- Klik indien nodig het tabblad Algemeen aan, en geef het dagboek een passende code (zoals bvb “BNP”), en een omschrijving.
- Stel het soort dagboek in op Financieel. Maak zelf een keuze voor nummering: kies een jaarprefix en vervolgens het aantal cijfers als volgnummer.
- Klik vervolgens het tabblad Financieel aan.
- Duid hier in het keuzevak Type aan dat het dagboek een bank-dagboek is, bij ingave van het bankrekeningnummer wordt automatisch het rekeningnummer en de BIC-code aangevuld dat met deze rekening overeenstemt. Duid tevens aan of het om een kantoorrekening of een derdenrekening gaat.
- Wanneer je met banklijst werkt, dien je bij Codenr de code van de bank in te geven. Meestal zijn dit de eerste 3 cijfers van het bankrekeningnummer. Geef de centralisatierekening aan die voor dit bank-dagboek moet worden gebruikt (zie @todo Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan). In dit voorbeeld geeft u de rekening 550300 in.
- Gebruik F9 om te bewaren.
- Herhaal deze procedure voor elk bank-dagboek dat u wenst toe te voegen.