Vereisten om bankuittreksels te kunnen boeken

Bankuittreksels worden geboekt in een bank-dagboek. Daarom dient u per bankrekening waarvoor u bankuittreksels dient te boeken, een dagboek aanmaken. Voor elk financieel dagboek, zoals ook alle bank-dagboeken, moet er een centralisatierekening bestaan in uw eigen boekhoudplan.

Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan
Bankdagboeken

 

 

Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan

Via het menu Basisgegevens --> Boekhouding  (of  ) opent u het venster Boekhoudplan om deze rekeningen te voegen

  1. Gebruik de F7 om een nieuwe rekening toe te voegen.
    Voor alle banken voorziet u een rekening (in subklasse 55) dat bestaat uit 6 cijfers waarvan de laatste 2 cijfers nullen zijn. In onderstaand voorbeeld is de (centralisatie)rekening voor “KBC” 550100.
  2. Als Boekingsgedrag dient u hier “Financiële rekening” aan te stippen.
  3. Het kenmerk Balansgedrag moet ingesteld worden op “Actiefrekening”.
  4. Voor een correcte verwerking van de cijfers op de solvabiliteitsstaat dient u het keuzevak Afdruk op solvabiliteitsstaat in te stellen op:
    • Derdenrekeningen: « 2.3.1 b) Derdenrekeningen » en « A 5 b. Totaal derdenrekeningen »
    • Kantoorrekeningen: « 2.3.1 a) Kantoorrekeningen » en « A 5 a. Totaal kantoorrekeningen » 

 

Bankdagboeken

Zodra u de centralisatierekening voor uw bankrekening heeft voorzien in uw eigen boekhoudplan, kunt u het bank-dagboek toevoegen.

Via het menu Basisgegevens --> Boekhouding opent u het venster Dagboeken (of ),  en voegt u voor elk bank-dagboek een fiche toe

  1. Gebruik  F7 om een dagboek toe te voegen .
  2. Klik indien nodig het tabblad Algemeen aan, en geef het dagboek een passende code (zoals bvb “BNP”), en een omschrijving.
  3. Stel het soort dagboek in op Financieel. Maak zelf een keuze voor nummering: kies een jaarprefix en vervolgens het aantal cijfers als volgnummer.
  4. Klik vervolgens het tabblad Financieel aan.
  5. Duid hier in het keuzevak Type aan dat het dagboek een bank-dagboek is, bij ingave van het bankrekeningnummer wordt automatisch het rekeningnummer en de BIC-code aangevuld dat met deze rekening overeenstemt. Duid tevens aan of het om een kantoorrekening of een derdenrekening gaat.
  6. Wanneer je met banklijst werkt, dien je bij Codenr de code van de bank in te geven. Meestal zijn dit de eerste 3 cijfers van het bankrekeningnummer. Geef de centralisatierekening aan die voor dit bank-dagboek moet worden gebruikt (zie @todo Centralisatierekeningen in uw boekhoudplan). In dit voorbeeld geeft u de rekening 550300 in.
  7. Gebruik F9 om te bewaren.
  8. Herhaal deze procedure voor elk bank-dagboek dat u wenst toe te voegen.

naar boven