Aktekostenbladen verkoop - Klaar voor het nieuwe jaar

Ingediend door GatienB op


De nieuwe regeringsvormingen hebben (met enige voorzichtigheid) andermaal gezorgd voor aanpassingen in de verkooprechten. Deze keer niet enkel in Vlaanderen maar nu ook in Wallonië.

De perfecte gelegenheid om de modellen VK en VKBTW in een nieuw jasje te steken en zo naar meer vereenvoudigde akteberekeningsmodellen over te schakelen zoals we ze nu al kennen bij de verkopen via Biddit. In een nieuw jasje bedoelen we dan ook letterlijk want we hebben hen een nieuwe code gegeven, respectievelijk VK25 en VKBTW25 (d.w.z. dat de oude modellen blijven bestaan, zie verder voor meer uitleg). We sommen in dit artikel de wijzigingen voor je op.

Begin 2023 introduceerden we een nieuwe parameter 'Registratie percentage' waarmee je via een keuzevenster het juiste percentage kan kiezen, dit was zo voor de modellen BIDDIT en BIDDITFK. Dit duwen we nu dus ook door naar de modellen VK en VKBTW. Deze werking heeft alleen maar voordelen:

  • Het aantal lijnen in de blokjes voor registratie vermindert drastisch. Het aktekostenblad wordt hierdoor overzichtelijker.

  • Afhankelijk van het gewest waar je kantoor gelegen is wordt ofwel de lijn voor registratie VLABEL ofwel de lijn voor registratie federaal standaard aangerekend. Je komt dus in de meeste gevallen sneller tot een juist totaal. De standaardwaarde is trouwens het basistarief van jouw gewest (12% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië of Brussel), wat ook het meest courante tarief is.

  • Niettegenstaande de parameter een keuzevenster heeft, kan je nog steeds vrij typen. Dit houdt in dat indien je gewenste percentage niet tussen de keuzes staat, je deze toch kan rekenen door het zelf te typen. Dit kan interessant zijn bij ingewikkelde berekeningen of bij nieuwe wetgeving in afwachting van bijkomende update. Je kan dus zo veel autonomer aan de slag.


Dit is niet de enige wijziging. De parameter 'Meeneemrecht' is verdwenen, alsook de parameter 'Abattement 0=Neen ; 1=Ja'. Deze maken plaats voor een nieuwe parameter 'Vermindering registratie'. Ook deze hebben we voorzien met een keuzevenster waarin je de rechtenvermindering in Vlaanderen kan selecteren indien van toepassing. Deze wijziging werd ook in de modellen BIDDIT (aktekostenblad voor verkoper) en BIDDITFK (aktekostenblad voor koper) doorgevoerd.


Merk op: Je krijgt hier enkel de rechtenvermindering die samenhoort bij de gekozen waarde voor de parameter 'Registratie percentage'. Vb. kies je voor 1% dan kan krijg je enkel 960 EUR als keuze, kies je voor 2% dan krijg je enkel 1867 EUR als keuze, enz. ... Indien nodig kan je net als bij keuzevenster voor 'Registratie percentage' ook hier manueel een andere waarde ingeven. 

Opgelet: de parameter 'Abattement 0=Neen ; 1=Ja' bestaat niet meer d.w.z. dat de parameter 'Abattement op' meteen gerekend wordt zodra deze een waarde heeft.

De nieuwe akteberekeningsmodellen zijn als nieuwe standaard gekoppeld met hun dossiertype. Dit wil echter niet zeggen dat we de oude modellen zomaar in de vuilbak gegooid hebben. Ze staan nog steeds actief en kunnen bij een creatie van een nieuw aktekostenblad nog steeds gekozen worden. We willen wel waarschuwen dat deze oude akteberekeningsmodellen niet meer zullen geüpdatet worden in de toekomst en uiteindelijk ook zullen geblokkeerd worden.


Verder willen we vriendelijk vragen in de (ver)nieuwde akteberekeningsmodellen geen wijzigingen door te voeren noch in de parameters noch in de berekeningen zelf. Breng je toch wijzigingen aan zonder eerst onze helpdesk te consulteren, dan hypothekeer je verdere updates voor deze modellen.