Update ActaLibra 21/12/2022
Ook deel 2 van de aanpassingen aan de aktekostenbladen i.v.m. de hervormingen van de erelonen is nu beschikbaar.
De aanpassing in deze update bouwt verder op de vorige update van de akteberekeningsmodellen in het kader van de hervorming van het notariaat.
Deze bevat 2 nieuwigheden: enerzijds de herstructurering van de berekeningsmodellen voor vennootschappen waarbij er geen aparte modellen meer zijn per type vennootschap maar wel per type akte, anderzijds de nieuwe standaard verdeling van het ereloon (voor akten vanaf 2023) tussen de minuuthouder en tussenkomende notaris(sen) bij tussenkomsten.
Net als bij deel 1 van de update blijft de eindverantwoordelijkheid omtrent de juistheid van de berekening bij jullie en controleren jullie deze best eerst. Heb je vragen omtrent de juridische kant van berekeningen dan richt je je beter tot Fednot.
Dit blogartikel geeft uitleg over :
Herstructurering van de akteberekeningsmodellen voor vennootschappen
Verdeling van het ereloon bij tussenkomsten vanaf 2023
Nieuw akteberekeningsmodel voor tussenkomst (TSK)
Erelonen doorsturen naar het Notarieel Fonds (NFN)
(Klik hier voor de documentatie van deel 1 van de hervormingen.)
Herstructurering van de akteberekeningsmodellen voor vennootschappen
Standaard leverden wij tot op heden 6 akteberekeningsmodellen (dit kan verschillen als je eigen modellen hebt toegevoegd of standaardmodellen buiten gebruik hebt gesteld).
- voor NV’s 3 modellen (NV-DIV, NV-KAP, NV-OPR) en
- voor andere types vennootschappen ook 3 modellen (BV-DIV, BV-KAP, BV-OPR).
Om deze te onderscheiden van de nieuwe akteberekeningsmodellen is hun omschrijving op het einde aangevuld met ‘pre23’. Ze krijgen in tegenstelling met update deel 1 geen § teken aan het begin van de code.
De hervorming van het notariaat bepaalt nu echter dat er niet langer een onderscheid moet gemaakt worden tussen NV’s en andere vennootschappen maar wel per type akte. De enige uitzondering hierop is de ‘standaard’ oprichting van een BV welke een vast ereloon en vaste administratieve kosten krijgt.
Met die wettelijke basis hebben we de 6 berekeningsmodellen als volgt herleid:
- (Standaard) BV - oprichtingsakte (code V-BVOPR)
- (Andere) vennootschap - oprichtingsakte (code V-OPR)
- Vennootschap - diversen (code V-DIV)
Merk op dat de codes nu beginnen met ‘V-‘ in plaats van ‘BV-‘ of ‘NV-‘. In het overzicht van alle akteberekeningsmodellen staan deze hierdoor alfabetisch gegroepeerd en maakt dit het je makkelijker als je een wijziging wil maken of een ander model wil selecteren.
Deze nieuwe AKBmodellen worden door de update zo goed mogelijk gekoppeld aan de dossiersubsoorten voor vennootschapsaktes. Wij raden je toch ten stelligste aan om die koppeling van de nieuwe akteberekeningsmodellen met de dossiersoorten even te overlopen en waar nodig aan te passen. Dit doe je vanuit Menu-> Dossierbeheer-> Randgegevens voor dossierbeheer-> Dossiersoorten. Selecteer daar als (hoofd)dossierssoort ‘Vennootschappen’ en vervolgens overloop je per subsoort de koppeling met het standaard AKBModel. Indien nodig klik je op de juiste lijn in de kolom ‘Standaard AKBModel’ op het pijltje en kies je in de lijst het passende model.
Standaard oprichting BV (V-BVOPR)
De creatie van dit akteberekeningsmodel is gebaseerd op jouw (huidig) BV-OPR model. Weliswaar met grondige aanpassingen.
Het standaard gerekende ereloon, is nu vaste ereloon van 200 EUR (excl. Btw). Merk op dat ook een lijn ‘Erelonen barema L’ voorzien is. Deze hebben wij voorzien voor het geval dat jouw lopend dossier niet langer zou voldoen aan een standaard oprichting BV en je bijgevolg geen nieuw aktekostenblad moet maken.
In de blok ‘Aktekosten’ zal je 2 lijnen ‘Administratieve kosten’ aantreffen met als 1ste lijn de nieuwe kosten van 275 EUR (excl. Btw) en 2de lijn 0 EUR. Ook hier is de opzet de 2de lijn pas te gebruiken als jouw dossier niet voldoet aan de eisen van een standaard oprichting BV.
Tevens hebben we het gros van de akterekenlijnen uit de forfait gehaald (niet langer (f) in de omschrijving), met uitzondering van de vacaties en dossierrecht. Hierbij is dus hetzelfde principe gehanteerd als bij deel 1 van de update voor de akten verkoop, krediet, enz..
(Andere) vennootschap - oprichtingsakte (code V-OPR)
Ook hier is de creatie van het akteberekeningsmodel gebaseerd op het model BV-OPR. De voornaamste wijziging is het blokje Erelonen. Standaard wordt hier het nieuwe barema L gerekend.
De lijn ‘Erelonen vast’ is hier louter toegevoegd voor het geval je een lopend dossier zou wijzigen naar een standaard oprichting BV.
Vennootschap - diversen (code V-DIV)
Voor de creatie van dit model hebben we als basis gekozen voor het model BV-DIV. Ook hier is de voornaamste wijziging het blokje Erelonen.
Standaard wordt het hoogste (duurste) barema M gerekend. Let op: Je vind er ook de lijnen ‘Erelonen barema L’ en ‘Erelonen barema L (max. 5000)’. Afhankelijk van het type akte zal je hierin ook een juiste keuze moeten maken.
Verdeling van het ereloon bij tussenkomsten vanaf 2023
Voor verkoopakten met tussenkomende notaris(sen) zal de verdeling van het ereloon niet langer 55% voor de minuuthouder en 45% voor de tussenkomende notaris(sen) zijn.
Vanaf 2023 geldt dat bij 1 tussenkomende notaris, de verdeling 50-50 wordt.
Zijn er meerdere tussenkomende notarissen dan behoudt de minuuthouder 40% van het ereloon en het resterende ereloon (60%) wordt verdeeld over de tussenkomende notarissen. ActaLibra houdt hier rekening met de verlijdensdatum om het oude dan wel het nieuwe systeem toe te passen.
Als minuuthoudende notaris is het aktekostenblad, tabblad Te betalen erelonen, hierop aangepast. Bij meerdere tussenkomende notarissen zal ActaLibra een gelijke verdeling voorstellen. Indien nodig kan je altijd het percentage of het bedrag (resp. in de kolommen ‘%’ en ‘Te betalen (excl)’. Had je al een aktekostenblad gemaakt vóór deze update? Dan schrap je best de confrater en voeg je deze opnieuw toe.
Eén tussenkomende notaris:
Of in geval van meerdere tussenkomende notarissen:
Bij 2 tussenkomende notarissen elk 30%, bij 3 tussenkomende notarissen elk 20% enz....
Nieuw akteberekeningsmodel voor tussenkomst (TSK)
We hebben ook het akteberekeningsmodel TSK, voor jouw aandeel in het ereloon als tussenkomende notaris door te rekenen, vernieuwd door toe doen van de hervorming van het notariaat. Je zal merken dat er naast de toevoeging van het barema J bis ook andere zaken gewijzigd zijn.
Dien je nog een tussenkomst te maken voor een akte in 2022, dan kan je nog steeds terecht bij het model §TSK. Meer uitleg over de paragraaf (§) akteberekeningsmodellen vind je terug in artikel (deel 1).
Starten doen we bij de parameters. Je zal merken dat een extra parameter ‘Percentage deel erelonen’ is toegevoegd met als standaard bedrag reeds 50 ingevuld. Daar het merendeel van de tussenkomsten vanaf 2023 a rato van 50% voor de minuuthouder en 50% voor de tussenkomende notaris zal verdeeld worden. Zijn er meerdere tussenkomende notarissen of is er een andere verdeling van het ereloon afgesproken? Dan pas je het bedrag 50 aan naar jouw aandeel in de akte. De andere parameters zijn ongewijzigd gebleven.
Ter herinnering: de parameter ‘Basisbedrag’ vul je in bij een ‘gewone’ verkoop. De parameters ‘Grondprijs’ en ‘Constructieprijs’ voor een verkoop onder btw-regeling.
In het aktekostenblad zelf zijn de verschillende mogelijkheden voor barema J en J bis in geval van gewone verkoop en verkoop onder btw-regeling voorzien. Zoals in het oude model (nu §TSK) toont het aktekostenblad jou in de bovenste blok de berekening van het totale ereloon voor de akte en dient deze enkel ter controle. De onderste blok berekent jouw aandeel in het ereloon, die je bijgevolg ook dient te factureren aan de confrater – minuuthouder.
In tegenstelling tot het oude model is barema J niet langer standaard gerekend, gezien het aantal verschillende berekeningen met de komst van het bis-tarief verdubbeld is. Je zal dus in de kolom ‘Aantal’ op de juiste lijn een 1 willen plaatsen (in beide blokken).
Merk op dat enkele omschrijvingen aangepast zijn tegenover vorige model (afbeelding hieronder). ‘Deels afgewerkt’ is ‘in opbouw’ geworden, alsook het woord ‘volledig’ bij ‘volledig afgewerkt’ is weggevallen. Ook de lijn ‘Speciale tussenkomst’ is verdwenen, deze kon je gebruiken in het geval de oude standaard 45% van het aandeel niet van toepassing was. Dit wordt nu opgevangen door het correct gebruik van de parameter ‘Percentage deel erelonen.
Informatie ivm Erelonen doorsturen naar Notarieel Fonds (NFN)
Voor bepaalde types van akten, verleden vanaf 1 jan 2023, moet de nodige informatie qua erelonen, de gebruikte barema’s, en de eventuele verdeling met tussenkomende notarissen via de DossierManager worden doorgestuurd naar het Notarieel Fonds.
Om dat extra vlot te laten verlopen, voorzien we in ActaLibra een uitbreiding in de eDossier-naar-eRegistration-workflow.
Daarbij zal de nodige informatie voor u worden verzameld, gepresenteerd en na bevestiging met de rest van akte-gegevens worden doorgestuurd naar de online dossiermanager op eNotariaat.
Meer info over deze nieuwe mogelijkheid zal tegen 1 januari beschikbaar zijn via onze ActaLibraTeam website.
Tussen het Notariaat (Fednot, CNK, Notarieel Fonds [NFN]) en de verschillende softwareleveranciers is overeengekomen dat het aan het NFN is om te berekenen wat het bedrag tegoed of te betalen is. Zij gaan daarover maandelijks zelf rapporteren naar alle kantoren, gepaard met een boekingsvoorstel. Zodra we daarover meer details hebben, zullen we u verder inlichten hoe die informatie te verwerken.