Zoals jullie weten wordt elke verkoopakte doorgestuurd naar het Notarieel Fonds (NFN). Afhankelijk van de modaliteiten van de akte kan je van het fonds een subsidie ontvangen of moet je een bijdrage betalen. In andere gevallen, afhankelijk van de verkoopprijs, zal er geen subsidie noch een bijdrage berekend worden.
ActaLibra berekent en toont NFN-subsidie of -bijdrage
Om ervoor te zorgen dat u al bij het opmaken van het aktekostenblad de eventuele NFN-subsidie of -bijdrage kunt zien staan, wordt dit in ActaLibra in volgende akteberekeningsmodellen automatisch berekend :
VK, VKBTW, BIDDIT, OVD en TSK.
Omdat ActaLibra niet in alle gevallen automatisch kan bepalen of het gewone barema dan wel het BIS barema van toepassing is voor berekening van de erelonen, is er in deze berekeningsmodellen ook een extra parameter "Bis barema 0=Neen 1=Ja" voorzien :
In die berekeningsmodellen werd ook een grijs blokje "Bijdrage/subsidie notarieel fonds" toegevoegd :
Merk op dat de bedragen in zo'n grijs blokje geen rol spelen in de berekening van de door de cliënt te betalen kosten, en worden ook nooit geboekt. Ze hebben enkel een documentair belang.
De kolom Aantal
Standaard staat in de kolom ‘Aantal’ een 1 bij beide lijnen ‘NFN subsidie’ en ‘NFN bijdrage’.
Je mag dit op beide lijnen zo laten staan, om een automatische berekening toe te laten.
Indien er een tussenkomende notaris is, mag je de kolom ‘Aantal’ aanpassen naar jouw deel van het ereloon. Bijvoorbeeld met 1 tussenkomende notaris pas je ‘Aantal’ aan naar 0,5 (indien de standaardverdeling van toepassing is).
Let op: je kan geen breuken ingeven, wil je bv. 1/3 als jouw aandeel invullen dan vul je best meerdere cijfers na de komma in vb. 0,3333.
Bij het akteberekeningsmodel VKBTW en TSK staat de kolom ‘Aantal’ bij alle lijnen standaard op 0. Omdat je in die AKB-modellen ook in het blokje ‘Erelonen’ dient te kiezen tussen de lijnen ‘volledig’ of ‘deels’ afgewerkt, moet je ook zelf die keuze maken in het blokje 'Bijdrage/subsidie notarieel fonds'.
AKB-Model TSK
Bij aktekostenbladen TSK is er een aparte parameter ‘Percentage deel erelonen’ met een standaard waarde van 50 (%) heeft. Is er echter een ander deel (percentage) van de erelonen
In het model TSK moet je als Aantal zelf een 1 plaatsen in de passende subsidie-lijn en bijdrage-lijn.
Uitgebreide zoeker NFN informatie
Ook de zoeker 'NFN-informatie' werd uitgebreid met de kolom NFN-AKB, met deze berekende bijdrage of subsidie uit de aktekostenbladen.
Gemakkelijk voor de vergelijking van de maandelijkse afrekening van het Notarieel Fonds.
Deze zoeker is te vinden via het menu Zoekers -> zoekers aktekostenbladen -> NFN informatie
De kolom 'NFN-AKB' duidt aan hoeveel de bijdrage (positief bedrag) of subsidie (negatief bedrag) bedraagt. Indien er '0,00' als bedrag staat betekent dit dat er geen bijdrage, noch een subsidie van toepassing is. Een leeg veld wil zeggen dat er geen NFN blokje aanwezig is in het aktekostenblad.
Retro-actief toegevoegd aan uw AKB's vanaf 2023
Om u toe te laten de vergelijking te maken met de gegevens van het NFN, worden alle betreffende AKBs van 2023 ook automatisch voorzien van zo'n extra blokje, tenzij het dossier al was afgesloten.
In de mate van het mogelijke werd de toegevoegde parameter "Bis barema 0=Neen 1=Ja" daarbij automatisch ingesteld op basis van het barema in de formule van de lijn waarop de erelonen zijn berekend.
In de AKBs, gemaakt o.b.v. de modellen VK / OVD en BIDDIT, wordt ook gekeken naar de tussenkomende notarissen, en wordt aantal eventueel bijgesteld naar 0,5 of 0,4 (uw aandeel in de erelonen 50% of 40%)
In de AKBs, gemaakt o.b.v. het model VKBTW en TSK, is gepoogd om op basis van de omschrijving van de ereloon-lijn met aantal 1, dit aantal over te nemen op de bijhorende lijnen in het grijs NFN blokje: "...volledig..." / "...entièrement..." / "...in opbouw..." / "...afgewerkt..."
Het is mogelijk dat dit bij u niet 100% correct is, en dat zal dan blijken als u het berekend bedrag vergelijkt met wat het NFN u meldt.
Samenvatting: Wat doet u bij nieuwe AKBs ?
Daar gebeurt niet de automatische bepaling zoals dat eenmalig is gebeurd bij de oude bestaande AKBs.
U dient vooreerst bij de parameters correct aan te geven of een "Bis barema 0=Neen 1=Ja" van toepassing is.
Ingeval van VKBTW moet u het aantal correct instellen op de juiste lijnen in het grijze NFN blokje:
ofwel 1 als er geen tussenkomende notaris is, ofwel 0.5 of 0.4 ingeval van 1 of meerdere tussenkomende notarissen.
Voor uw tussenkomsten (uw AKBs volgens het model TSK) moet u de waarde van de parameter ‘Percentage deel erelonen