Update koopovereenkomst in heldere taal

Ingediend door AnnickA op
Tags

signing

 

In dit artikel vind je een overzicht van de aanpassingen aan onze collectie modellen koopovereenkomst in klare taal naar aanleiding van een update. Voor elke update sommen we op welk modelbestand werd aangepast en wat deze aanpassingen juist inhouden.

De updates staan hieronder opgesomd, de meest recente update eerst, en de oudere updates eronder.
 

Wat passen we aan? 

Een aanpassing kan inhoudelijk of tekstueel zijn, dan wel een nieuwe versie van Fednot. Occasioneel kan het ook een correctie zijn van kleine foutjes. 

De modellen bevinden zich onder T:\Modellen\AkteModellen SDP. 
 

Wat met de vorige versie?

Bij vervanging van een modelbestand, wordt de vorige versie in het mapje "Opzij" gezet, zodat je de eventuele eigen aanpassingen kan recupereren. In de map "opzij" zie je de vorige versie(s) met als suffix de datum van vervanging.

 

Update 06/11/2024

Via de Federatie van Notarissen mochten we vernemen dat de modellen van de onderhandse verkoopovereenkomst in heldere taal zijn bijgewerkt. In deze update werden onder andere volgende clausules aangepast:

- Gebruik van het verkochte goed – bezoek van het goed in de periode van 48 uur voor de akte

- Laattijdigheidsintresten

- Nieuwe bijlage rond het verminderd ereloon

- Beheer van de ondergrond voor het Waals Gewest

- Clausule “Gebruik - Genot” naar aanleiding van de hervorming van het recht op huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die in werking treedt op 1 november 2024

- Stookolietanks voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (enkele aanpassingen aan de bestaande clausule)

- Energieprestatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (enkele aanpassingen)

Deze lijst is echter niet volledig, er zijn ook diverse "kleine" wijzigingen aangebracht. Gezien de omvang van de wijzigingen, raden we u aan de nieuwe modellen te gebruiken vanaf heden.


Update 26/09/2024

Maandag 16/09/2024 is er een bericht in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd met betrekking tot de “definitieve aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden”.
De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft verstrekkende gevolgen voor de eigenaar.
Om verwervers te informeren van het gegeven dat een goed binnen watergevoelig openruimtegebied ligt, zijn ook de artikelen die de informatieverplichtingen voor notarissen bevatten aangepast. Dit betekent concreet dat onder andere in de onderhandse overeenkomst door een notaris moet worden vermeld of het onroerend goed het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8, § 1 VCRO.
De modellen Verkoopovereenkomsten in Heldere Taal werden in deze zin aangepast.

Daarnaast werden er nog enkele andere kleine inhoudelijke aanpassingen doorgevoerd:

  • versienummer in de linkerbovenhoek in het document → V.9.2.

  • Puntje 12 - gebruik van het goed: wanneer het goed verhuurd is, werd er een paragraaf toegevoegd (net boven puntje 13. Risico’s en Verzekering) met betrekking tot het conformiteitsattest: De verkoper verklaart dat [Q034:01=]Is er een geldig conformiteitsattest voorhanden?[=Q034][Q034A00=]er geen gemeentelijk reglement is dat voorziet in een verplichte aanwezigheid van een conformiteitsattest waaruit blijkt dat de woning in overeenstemming is met de woningkwaliteitseisen.[=Q034A00][Q034A01=]er een geldig conformiteitsattest voorhanden is, waaruit blijkt dat de woning in overeenstemming is met de woningkwaliteitseisen.[=Q034A01]

  • Puntje 28 - de energieprestatie: “De EPB-aangifte moet ingediend zijn bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap binnen de 12 maanden nadat het gebouw in gebruik is genomen of nadat de werken beëindigd zijn en sowieso binnen 5 jaar na het verlenen van de vergunning of het neerleggen van de stedenbouwkundige melding.”

  • Puntje 30.2: toevoeging van: “*OF Het verkochte goed ligt in watergevoelig openruimtegebied./*OF Het verkochte goed ligt niet in watergevoelig openruimtegebied.”


Update 02/04/2024

Per 29/03/2024 werden er door de Federatie van Notarissen enkele wijzigingen aangebracht aan het model van koopovereenkomst in klare taal voor alle gewesten en dit zowel in de Nederlandstalige als de Franstalige versie.

In deze update werden onder volgende clausules aangepast:

  • Gebruik van het verkochte goed, door een derde
  • Sanctieclausule
  • Verborgen gebreken
  • Stookolie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Voorkeurrecht van de huurder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Accidenteel overlijden in het Brussels Hoofdstedelijk en Waalse Gewest

Deze lijst is niet volledig, er zijn ook diverse "kleine" wijzigingen aangebracht. Hiervoor verwijzen wij graag naar de modellen zelf, waarin deze aanpassingen werden opgenomen.
 


Update 02/01/2024

Per 22/12/2023 werden er door de Federatie van Notarissen enkele wijzigingen aangebracht aan het model van koopovereenkomst in klare taal voor het Vlaamse Gewest, en dit zowel in de Nederlandstalige als de Franstalige versie. De versienummer van het model in het Nederlands wijzigde naar V.8, daar waar de Franstalige versienummer V.9 werd.

Deze wijzigingen hebben betrekking op:

  • de energieprestatie
  • de renovatieplicht
  • de stedenbouwkundige toestand
  • de watertoets
  • het onroerend erfgoed
  • het bosdecreet

Gezien enkele aanpassingen eerder omvangrijk zijn, verwijzen wij hiervoor graag naar de modellen zelf.
 


Update 20/09/2023

Per bericht van 14 juli laatst op e-Notariaat werd gemeld dat de modellen van de onderhandse verkoopovereenkomsten in heldere taal bijgewerkt. Ondanks de tekstuele en inhoudelijke aanpassingen die toen werden aangebracht, bleef de versienummer van het model 04.01.03 (Waals Gewest) en 04.01.06 (Région Walonne) ongewijzigd (V.8 bleef V.8). Inmiddels heeft men de versienummer gewijzigd van V.8 naar V.9 zonder verdere tekstuele en/of inhoudelijke wijzigingen.